متن درس
4شنبه – 10/11/1403-28رجب 1446-29ژانویه 2025-درس84فقه رهبری سازمانی –شرائط و موانع- جهاد و نکول
مساله 74- مدیران در مقام ادای وظیفه رهبری سازمانی باید رفتار خود را به اقتضای محیط، مبتنی بر جهاد قرار دهند اعم از جهاد اقتصادی ،خودکفایی ،علمی ،سازندگی تا ایجاد انگیزش در کارکنان کنند و نیز در مقابل هر نوع تهدید ،بازدارندگی ایجاد کنند .
شرح مساله:معلوم شد که فرهنگ سازمانی جهاد پشتوانه رفتار سازمانی مجاهدانه و مدیریت جهادی است جهاد انواعی دارد اکبر ،اصغر وکبیر که تعریف شد مساله این است که تقسیمات نوین مثل جهاد سازندگی ،دانشگاهی ،علمی ،خود کفایی ،فرزند آوری ،اقتصادی ،همسرداری (تبعل ) و……. که اصطلاحا جهاد مضاف نامیده میشود چه مبنای شرعی دارد؟ آیا جهاد یک قاعده فقهی مدیریتی است ؟ یا قاعده ای حاکمیتی؟معروف است که امام برای اقامه قیام ،انقلاب و نظام اسلامی و ادامه و اداره آن از مبنای چهاد بهره میبرده است وآیت الله مرحوم موسوی لاری در این مبنا الگوی امام و هم چنین رهبری معظم بوده است . جهاد مستلزم و جود دشمن و نیز وجود قرارگاه است مثلا نماز جمعه قرار گاه جهاد تبیین و کارخانه قرارگاه جهاد اقتصادی یا خود کفایی است.جهاد بدون دشمن معنا ندارد . حتی جهاد النفس با اعدی عدوی به نام نفس یا هوای نفس است . وجود دشمن جهاد را واجب میکند برای دفاع ،بازدارندگی و تهاجم و مقابله به مثل و… نه فقط جهاد نظامی بلکه جهاد اقتصادی دشمنی به نام تحریم دارد یا تحریم گر،جهاد فرهنگی دشمنی به نام مرجفون دارد یا منافقین . وجود دشمن علت وجوب جهاد مضاف است چون اعداء و عداوت متنوعند جهاد هم متنوع میشود و ازسویی جهاد با استحباب سازگار نیست بله میتواند وجوب کفایی داشته باشد یا وجوب تخییری بین جهاد اقتصادی یا نظامی اگر عینی نشده باشند مثل دفاع در مقابل هجوم دشمن . چه بسا وجوب خدمت سربازی بر مبنای وجوب جهاد است . اقامه نظام هم مبتنی بر وجوب جهاد در مقابل اعدایی به نام حاکمان جور ، غاصبان ، مشرکان ، مجرمان و.. دفاع از توحید است . لعموم:” کذلک جعلنا لکل نبی عدوا من المجرمین ” و ” …. عدوا شیاطین الجن و الانس ” “ان الشیطان کان لکم عدوا فاتخذوه عدوا ” “لا تطع الکفار و المنافقین و جاهدهم به جهادا کبیرا” اینها دشمن فرضی یا توهمی نیستند اعداء حقیقی هستند و برای مقابله با آنها واجب است اقامه نظام کرد زیرا بدون آن نمیتوان با دشمن جهاد کرد هر نوع جهاد . هرنوع جهادی در سایه وجود یک نظام مستقر ممکن است .لذا و جوب اقامه نظام مبتنی بر وجوب جهاد است و هوالمطلوب که مبنای اقامه نظام وجوب جهاد است و سازمان یا منظمه مصداقی از یک نظام است که اقامه و اداره آن مبتنی بر جهاد است و مدیران در مقام رهبری سازمانی به همین مناط باید رفتاری مجاهدانه از خود نشان دهند تا تهدید و وعید رقبا و بحران آفرینان از تهدید بازداشته شوند . (والله العالم)
فتحصل : مدیران در مقام ادای وظیفه رهبری سازمانی باید رفتار خود را به اقتضای محیط، مبتنی بر جهاد قرار دهند اعم از جهاد اقتصادی ،خودکفایی ،علمی ،سازندگی تا ایجاد انگیزش در کارکنان کنند و نیز در مقابل هر نوع تهدید ،بازدارندگی ایجاد کنند .