متن درس
4شنبه 17/5/1403-2صفر 1446-7اوت 2024 –درس 180 فقه توانمندسازی – مباحث توان پذیران – لزوم توان پذیری
مساله : استنکاف از دوره های توانمندسازی جایز نیست ؟
شرح مساله : توان پذیران با ید بلافاصله بر اساس قاعده شکر منعم توان را به شکل هدفمند در راه تامین اهداف سازمانی بکارگیرند والا یک ترک وظیفه با عواقب خاص مواجه میشوند . هم چنین در فرآیند توان پذیری باید با تعبد و تبعیت و تمرکز و تمحض توان را بپذیرند . توان پذیر باید مطابق استعداد و با میل تمام زیر بار دوره توانمندسازی برود این یک فریضه است زیرا بهبود مستمر سازمان متوقف برآن است این بهبود مستلزم نیروهای توانا و دانا به گونه روز آمد و کار آمد است و اگر استنکافی صورت گیرد یا تعللی صورت پذیرد ترک فعل حرام تلقی میشود و میتواند به تنزل رتبه مستنکف یا انفصال او از مجموعه منجر شود عقل موافق این فتوا است زیرا اولا قبیح است ثانیا مضر به منافع و مصالح سازمانی و دفع منفعت محتمله موجب حکم عقل به قبح این کار و دفع آن است . یعنی دفع استنکاف – از تفقه در آیات قرآن هم چنین فتوایی و حکمی مدلل میشود و مورد تایید قرار میگیرد .
فقه القرآن
1- مخالفت با اطلاق اعدوا لهم ماستطعتم من قوه : این آیه بر وجوب اعداد به هر نوع قوه و توان بر مکلفان دلالت دارد شامل کارکنان و کارگزاران سازمان هم میشود که باید قوی شوند از هرجهت مخصوصا در حوزه تمحض و تخصص هر یک ز کارکنان . استنکاف از توانمندی مخالفت با امر و طلب وجوب اعداد قوا محسوب میشود و جایز نیست .
برای مطالعه
2- مخالفت با اطلاق ما آتاکم الرسول فخذوه
3- مخالفت با اطیعوالله و الرسول و اولی الامر منکم
4- مخالفت با قوا انفسکم و اهلیکم نارا
5- مخالفت با اعملوا آل داوود شکرا و قلیل من عبادی الشکور
6- لئن شکرتم لازیدنکم و لئن کفرتم ان عذابی لشدید
7- …… وَ لِيَعْلَمَ الَّذينَ نافَقُوا وَ قيلَ لَهُمْ تَعالَوْا قاتِلُوا في سَبيلِ اللَّهِ أَوِ ادْفَعُوا قالُوا لَوْ نَعْلَمُ قِتالاً لاَتَّبَعْناكُمْ هُمْ لِلْكُفْرِ يَوْمَئِذٍ أَقْرَبُ مِنْهُمْ لِلْإيمانِ يَقُولُونَ بِأَفْواهِهِمْ ما لَيْسَ في قُلُوبِهِمْ وَ اللَّهُ أَعْلَمُ بِما يَكْتُمُونَ
8- اطلاق آیاتیکه امر به تعلم میکند
فقه الحدیث
اخباریکه بر وجوب تعلم دلالت دارند